Anger management

Salam aleikum

Nu har jag lyssnat på ännu en givande föreläsning av Yasmin Mogahed mashAllah. Den här gången handlade det om hur en ska hantera ilska. Anger management helt enkelt.
Jag är inte en person som lätt blir arg, men visst kan det hända att jag blir irriterad, kanske särskilt på jobbet om eleverna inte gör som “jag vill”. Och det är just det Yasmin pratar om – att vår ilska kommer när vi inte får som vi vill, när våra förväntningar inte blir besvarade. Det är DÅ vi blir arga/irriterade/ilskna. Yasmin gör en liknelse med att man varje dag skulle  få fika serverat av någon snäll kollega. Till en början skulle vi bli överraskade och säkert väldigt tacksamma. Efter ett tag skulle vi dock bli vana och vi skulle antagligen börja ta det för givet. Om personen helt plötsligt slutade med att ge fika så skulle vi antagligen reagera med att bli irriterade eller kanske t.o.m arga. Summa summarum = obesvarade förväntningar gör oss arga.

Vad ska vi byta ut våra förväntningar mot då? Jo, hoppet. Om vi hoppas på saker så tar vi det inte för givet och  slår det in så blir vi glada. Om våra förhoppningar inte blir som vi har tänkt oss så kanske vi blir besvikna, men det är inte lika stor risk. Det ultimata vi kan göra är att hoppas och lämna det till Gud.
Yasmin poängterar dock att vi inte ska tolerera att bli behandlade hursomhelst! Det finns en gräns över vad vi ska tolerera. T.ex. så kan vi lägga vår ilska till att bekämpa personer som förtrycker människor. Och en person som lever i ett destruktivt förhållande ska inte tolerera sin partners oacceptabla beteende.

Många nya tankar har börjat gro och det känns så skönt Alhamdulillah.

Vad har ni för tankar om ilska och “anger management”? Hur gör man?

Advertisements

One thought on “Anger management

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s